Изложба „Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент“

Номинирани творби

Wednesday 20 September 2023 18:30
Sunday 22 October 2023 18:00
Bulgaria

Вълнувате ли се от съвременно изкуство?

А знаете ли, че Европейският парламент има собствена художествена колекция с 13 български творби в нея и сега е дал ход на процедура за подбор на нови произведения от България и други три държави?

Можете да видите кои са предложените от страната автори и техните творби в изложбата „Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент – номинирани творби“, която ще се проведе от 20.09 до 22.10.2023 г. в Софийски арсенал − Музей за съвременно изкуство (САМСИ) с вход свободен. Тя се организира от Бюрото на Европейския парламент в България в партньорство с Националната галерия.

Откриването на изложбата е на 20 септември от 18.30 часа в САМСИ, бул. „Черни връх“ 2

Селекцията на предложените от страната автори и творби е направена от национално жури от експерти, предложени от институции, свързани с изкуство. Журито бе водено от критериите и изискванията за конкурсната сесия.

В изложбата са включени произведения на 10 утвърдени и талантливи авторки от България, които използват съвременни артистични похвати и разглеждат актуални европейски теми и сюжети.

След експозицията в София художествена комисия в Брюксел ще прецени кои от избраните произведения на изкуството ще бъдат закупени за колекцията на Европейския парламент и впоследствие ще бъдат експонирани в сградите му в Страсбург, Брюксел и Люксембург.